• Gratis verzending vanaf €75,-
  • Maak gebruik van onze WhatsApp service
  • Huid verbeteren, verjongen & verstrakken

Collageen als supplement, de nieuwste innovatie om je huid van binnenuit te verjongen. Maar werkt dit echt?

Ben je op zoek naar een supplement om je huid van binnenuit te verjongen? Dan is collageen poeder een uitstekende keuze. Collageen poeder is namelijk de nieuwste innovatie om zichtbare rimpels te verminderen, de huid te verjongen, verstevigen en de gezondheid van haren en nagels te verbeteren.

In m’n praktijk krijg ik regelmatig vragen over collageen poeder, of het echt werkt en hoe het zit met de opname van collageen in ons lichaam.

We gaan je alles vertellen wat je moet weten over collageen poeder zodat jij optimaal kunt profiteren van de voordelen van dit natuurlijke supplement.

Wat is collageen?

Collageen is een eiwit dat een ontzettend belangrijke rol speelt bij de structuur en de elasticiteit van onze huid, maar ook ons haar, nagels, de botten, spieren en pezen in ons lichaam. In principe maakt ons lichaam zelf collageen aan om de stevigheid van de huid en het functioneren van lichaamsonderdelen te reguleren, maar naar mate we ouder worden, neemt de natuurlijke collageenproductie af vanaf je 25ste levensjaar. Dit merken we bijvoorbeeld aan de vermindering van de stevigheid en de elasticiteit aan onze huid. We krijgen rimpels en verslapping in ons gezicht. Gelukkig kun je met collageen poeder de elasticiteit en de structuur van de huid positief beïnvloeden van binnenuit.

Waar komt collageen poeder vandaan?

Uit dierlijke bronnen wordt collageen gewonnen. Het collageen kan van rund of vis gemaakt worden, uit huiden, bindweefsel, pezen, botten of kraakbeen. Het dierlijk collageen verhoogt ons collageenpeil. Collageen poeder is het beste te omschrijven als collageen opgebroken in kleine deeltjes. Dit poedervormige collageen noemen we gehydrolyseerd collageen. Vanwege de fijne structuur kan dit collageen eenvoudig worden opgenomen en getransporteerd worden in ons lichaam. Zo kunnen we van binnenuit ons collageenpeil verhogen.

Het verschil tussen viscollageen en rundercollageen.

Viscollageen is afkomstig van vis en rundercollageen is afkomstig van runderen. De werkzaamheid van beide in ons lichaam verschilt niet veel van elkaar. Maar viscollageen komt meer overeen met het menselijk collageen, daarom wordt viscollageen sneller opgenomen in ons lichaam. Ook wijzen studies uit dat de collageen peptiden uit viscollageen nog iets kleiner zijn dan de peptiden die afkomstig zijn uit rundercollageen. Dit betekent dat viscollageen makkelijker opneembaar is in het lichaam dan rundercollageen. Bron

Welke soorten collageen zijn er?

Het collageen wordt onderverdeeld in 28 typen. De eerste vier zijn daarvan veruit het belangrijkst. 90% van de collagenen valt onder type I. Vooral type 1 en type 3 zijn gunstig voor de vitaliteit van onze huid. Dit is ook het type dat voornamelijk is opgenomen in collageen poeders. De soorten collageen die voorkomen in het menselijk lichaam kunnen als volgt worden onderscheiden:

  • Collageen type I: huid, botten, kraakbeen, bindweefsel, gewrichtsbanden, pezen, bloedvaten
  • Collageen type II: gewrichten, tussenwervelschijven, strottenhoofd, luchtpijp, neus, ribben
  • Collageen type III: huid, bloedvaten, weefsels nodig voor wondherstel
  • Collageen type IV: vliezen rondom organen, capillairen

Waarom collageen supplementen gebruiken?

Vanaf je 25ste begint de productie van collageen af te nemen. Maar ook door diverse externe invloeden wordt ons collageenniveau negatief beïnvloed.
Blootstelling aan de zon, voeding, stress, de verzorgingsproducten die we gebruiken en de hoeveelheid vocht dat we drinken heeft allemaal effect op ons collageenpeil. Met collageen poeder kun je op natuurlijke wijze je eigen collageenniveau supplementeren en zo de huid verstevigen, rimpels en verslappingen verminderen en zelfs de gezondheid van de haren en de nagels verbeteren.

Werken collageen supplementen echt?

Collageen poeder is al jaren erg populair en dat is met goede reden. Collageen poeder werkt namelijk echt! Er zijn tal van onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van collageen en daaruit is gebleken dat collageen supplementeren wel degelijk helpt om het collageenniveau op te krikken en dus om de huid te verbeteren. Echter is het wel van belang welk type collageen er gebruikt wordt en hoe dit wordt gesupplementeerd. Het collageen molecuul is namelijk te groot om opgenomen te worden in het lichaam. Alleen gehydrolyseerd collageen, ook wel collageen peptiden genoemd, worden wel opgenomen in ons lichaam. Het is ook belangrijk om te weten dat de werking van collageen poeder wordt ondersteund door bepaalde stoffen. Vitamine C is een ingrediënt dat vaak wordt toegevoegd aan collageen poeders omdat het de aanmaak van collageen in het lichaam stimuleert en de werkzaamheid van collageen supplementen ondersteunt. Als je op zoek gaat naar een collageen poeder, kies dan bij voorkeur voor een product dat ondersteunende vitamines en mineralen bevat of neem deze extra in.

Hyaluronzuur en collageen

Hyaluronzuur is naast collageen ook een lichaamseigen stof en belangrijk voor het behouden van een jonge huid. Wat is nu het verschil tussen collageen en hyaluronzuur? Hyaluronzuur zorgt simpel gezegd voor hydratatie en volume. Collageen voor structuur en stevigheid. Je kunt de stoffen dus niet helemaal met elkaar vergelijken. Het enige wat ze met elkaar gemeen hebben is dat we er steeds minder zelf van aanmaken naarmate we ouder worden. Door zowel hyaluronzuur als collageen in te nemen kun je huidveroudering dus op verschillende manieren tegengaan. Wel is er meer onderzoek gedaan naar het innemen van collageen dan hyaluronzuur, waar al verschillende resultaten mee zijn aangetoond.

Hyaluronzuur 

Naast collageen zijn er ook supplementen op de markt voor hyaluronzuur. Wetenschappers hebben gezien dat een supplement met 120-240 mg hyaluron per dag al na 8 weken kan zorgen voor een vermindering van zichtbare. Het nadeel geldt hier echter wel, net als bij crèmes en injecties is dit effect tijdelijk, zodra je stopt met innemen.

 


Heeft collageen poeder een positief effect op cellulitis?

Collageen is verantwoordelijk voor stevig, soepel en elastisch weefsel en dat geldt dus ook voor het bindweefsel en de huid op de benen, buik, billen en borsten. Dit zijn vaak de plekken waar cellulitis voor kan komen. Collageen poeder kan de zichtbaarheid van cellulitis aanzienlijk verminderen.

Is collageen poeder gevaarlijk?

Collageen poeder is een natuurlijk product. Dit houdt in dat het aantal bijwerkingen doorgaans beperkt is en dat het product in principe veilig is in gebruik. Toch plaatsen we hier een kanttekening bij. Een tekort aan collageen in het lichaam is namelijk niet goed, maar een overschot ook niet. De kans op een overschot aan collageen vrij klein. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op een dag ligt doorgaans tussen de 2,5 en de 15 gram en de meeste supplementen houden zich hier prima aan. Het kan voorkomen dat iemand te veel collageenpoeder gebruikt of het product te lang gebruikt. In dit geval kan het collageen zich gaan stapelen in het lichaam. Dit geeft overmatige weefselproductie tot gevolg en kan in zeer ernstige gevallen zelfs leiden tot tumoren en kanker. Bij normaal gebruik gebeurt dit echter niet en is collageen poeder helemaal veilig.

Hoelang duurt het voor je resultaat ziet?

Collageen poeder is een supplement tijd nodig heeft om zijn werk te doen. Verwacht dus geen resultaten binnen een week. Doorgaans duurt het zo’n 2 tot 4 maanden voor je de positieve effecten van collageen poeder gaat ervaren. Wie kunnen collageen poeder gebruiken? Collageen poeder is in principe geschikt voor iedereen die een extra boost nodig heeft qua elasticiteit en vitaliteit van de huid. Het is daarom geschikt voor zowel volwassen mannen als volwassen vrouwen van elke leeftijd. Zwangere vrouwen kunnen ook collageen poeders gebruiken echter is het altijd raadzaam om het eerst aan je huisarts te vragen. In sommige collageen poeders kunnen extra ingrediënten zitten die niet geschikt zijn voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven.

Zijn er bijwerkingen?

Collageen poeder heeft bijna geen bijwerkingen en is veilig voor alle volwassenen. Het kan voorkomen dat je na gebruik last krijgt van overgevoeligheidsreacties voor bepaalde ingrediënten in het supplement. Als je buikpijn, diarree, misselijkheid of huiduitslag ervaart, stop dan met het gebruik of stap over naar een product dat niet de stof bevat waar je heftig op reageert.

Wat zijn de ervaringen met collageen poeder?

Collageen poeder is de laatste jaren een enorme hype. Steeds meer mensen en met name vrouwen, nemen collageen om hun huid van binnenuit te verzorgen en rimpels te verminderen, maar ook om zich over het algemeen gezonder en vitaler te voelen. De meeste gebruikers zijn enorm enthousiast en het lijkt erop dat de hype om goede reden is. Collageen helpt goed bij het verminderen van lijntjes en rimpels in het gezicht, maar helpt ook bij het behouden van sterke nagels en gezond haar. Bovendien ervaren veel gebruikers ook voordelen op het gebied van hun spieren en gewrichten. Deze zijn soepeler, hebben minder last van spierpijn na het sporten en gewrichtspijn is aanzienlijk verminderd. Over de smaak zijn de meningen verdeeld, de een proeft er niets van, de ander vindt het lekker en sommige mensen vinden het niet smaken. Maar we nemen dit natuurlijk goedje niet voor de lekker. Vind je het vies smaken, vermeng het dan in een smoothie of een kwarkje met wat siroop bijv. om de smaak te maskeren. 

Let hierop bij het kopen van collageen supplementen 

De keuze is reuze als het aankomt op collageen poeders. Gebruik dus zeker onze tips bij de aankoop van een collageen poeder en let vooral op onderstaande factoren.

-Ingrediëntenlijst
Er zijn veel verschillende soorten collageen poeders op de markt en de ingrediëntenlijsten kunnen onderling flink verschillen.
Zoals we al eerder hebben benoemd is het van essentieel belang voor de werkzaamheid dat je een product aanschaft dat gebruik maakt van gehydrolyseerd collageen. Niet-gehydrolyseerd collageen wordt niet opgenomen door het lichaam. Daarnaast is het gunstig als het supplement ook aanvullende vitamines en mineralen bevat ter ondersteuning van het collageen, zoals vitamine C en vitamine D. Je kunt ze uiteraard ook separaat innemen.

-Prijs-kwaliteitverhouding
Niet onbelangrijk om te weten dat de prijs niet altijd iets zegt over de kwaliteit van het product. Uiteraard kun je er vanuit gaan dat goedkope producten niet de allerbeste ingrediënten zullen bevatten, bijvoorbeeld de synthetische ingrediënten. Deze ingrediënten zijn goedkoper in te kopen dan de natuurlijke ingrediënten. Maar het is zeker niet zo dat de allerduurste supplementen daarom het beste zijn. Laat je leiden door de ingrediënten en de ervaringen van anderen en kies niet altijd voor de goedkoopste of de allerduurste.

Producten om het collageen te voeden van buitenaf:

-Natural based


«   »