Oorkaarstherapie, hoe werken oorkaarsen?

Hoofdpijn, druk op de oren of het hoofd of last van je sinusholtes.
Allemaal vervelende gevolgen die kunnen ontstaan bij verstopte oren.
Je hebt ook al verschillende dingen geprobeerd zoals wattenstaafjes, oliën en sprays, maar niks werkt. Ervaar jij zulke problemen? Dan zijn deze oorkaarsen voor jou de oplossing. 

Bij een oorkaarstherapie wordt er een speciale “kaars” in het oor geplaatst en aangestoken. De warmte die vrijkomt bij het branden van de kaars activeert de bloedsomloop in het oor en stimuleert de afvoer van afvalstoffen. Daarnaast vermindert het de druk in het hoofd bij onder andere hoofdpijn, verkoudheid en ontstekingen van holtes.

Reinig, ontspan en ontspan lichaam en geest met behulp van oude Indiaanse oorkaarstherapie. Oorkaarsen kunnen worden gebruikt om verschillende ziekten en problemen te behandelen, van overmatig oorsmeer tot hoofdpijn, tinnitus en sinusitis (o.a. verkoudheid). Bovendien kan de behandeling de gehoor-, ademhalings- en slaapkwaliteit helpen verbeteren en stress helpen verminderen.

Historie 

Deze eeuwenoude therapie vind je al terug bij de Hopi indianen in Midden- en Noord-Amerika. De kaarsen worden daarom ook wel eens Hopi kaarsen genoemd. Het gebruik van de kaarsen gaat echter terug naar de tijd van het oude Egypte, India en Tibet.

De oorkaarstherapie is een oude natuurgeneeswijze volgens indiaanse traditie. De trechtervormige oorkaarsen worden gemaakt van met de hand gerolde stroken linnen, gedrenkt in bijenwas en geneeskrachtige kruiden. Door de warmte ontstaat een vacuümeffect en bij een ideale werking kunnen afvalstoffen het lichaam verlaten.

Oorkaarsen stimuleren de doorbloeding en lymfestroom in de oren, keel, neus en bijholten. Ze reguleren tevens de druk in het oor en de bijholten. Daarnaast zorgt de therapie ook voor ontspanning en relaxatie. Ze helpt bij slaapproblemen, behandelt eczeem in de uitwendige gehoorgang …


Ontspan

Met ontspannende muziek op de achtergrond, terwijl de oorkaarsen branden, voel je je lichaam tot rust komen. De combinatie van de warmte, aangename vibraties, zachte knetterende geluiden, heerlijke aroma’s en rustgevende muziek zorgt ervoor dat jij even jouw momentje kan pakken. Je zult merken dat je al snel gaat verlangen naar de volgende sessie.

Gezondheid
Je oren schoonmaken op deze wijze, verwijdert naast oorsmeer ook andere afvalstoffen in je oor kanaal, waardoor het de druk op je oren kan verlichten. Het kan ook helpen met druk op het hoofd, hoofdpijn en het verlichten van druk op je sinusholtes dat ontstaan is door overtollig oorsmeer in de oren. Oorkaarsen zijn veilig en effectief, en een goed alternatief in plaats van naar de dokter te gaan om je oren uit te laten spuiten.

De werking
De warmte die vrijkomt bij het branden van de oorkaars activeert de bloedsomloop in het oor en stimuleert de lymfestroom in de oren, keel neus- en bijholten. Dit brengt de afvoer van afvalstoffen op gang en verminderd de druk in het hoofd bij onder andere hoofdpijn, verkoudheid en ontstekingen van de holtes. De dampen van de kruiden in de oorkaarsen bereiken via het trommelvlies het middenoor, evenwichtsorgaan, mond- neus en keelholten. Dit zorgt voor een verzachtend effect.

Voordelen

 • Handgemaakt en van natuurlijke materialen 
 • Verwijdert je oorsmeer op een veilige manier
 • Helpt met kwaaltjes van overtollig oorsmeer zoals hoofdpijn, oorpijn, druk op het hoofd of sinusholtes
 • Heeft een ontspannende werking en is ideaal na een stressvolle dag en voor een goede nachtrust

Waar zijn oorkaarsen goed voor?

Bij welke klachten kunnen oorkaarsen verlichting geven?

 • Oorklachten:
  Doofheid, oorruis, oorsuizingen, oordruk (vb na zwemmen of vliegtuig).
  Doorbloedingsproblemen van het oor.
  Tevens worden oorkaarsen gebruikt als pijnloos alternatief voor oorspuiten omdat ze overtollig oorsmeer kunnen losmaken en verwijderen.
  Ziekte van menière (duizelingen, oorsuizen, gehoorverlies)
 • Verkoudheidsklachten/griepklachten:
  Voorhoofdsholte- en bijholteproblemen of ontstekingen.
  Neusklachten, keelklachten etc.
 • Diversen:
 • Algemene oor hygiëne , hoofdpijn, migraine, druk op het hoofd, slapeloosheid, stress, oververmoeidheid, snurken. De energiecirculatie en coördinatie van de twee hersenhelften wordt gestimuleerd.

Contra-indicaties
Oorkaarstherapie wordt niet uitgevoerd bij: 

 • een geperforeerd of gescheurd trommelvlies
 • oorontsteking
 • epilepsie, het syndroom van Ménière
 • Buisjes in de oren 

Oorkaarsen vs wattenstaafjes

Veel mensen maken nog steeds gebruik van wattenstaafjes, daarmee duw je oorsmeer juist dieper in je oor als je je oren schoonmaakt met wattenstaafjes. Heb je veel last van oorsmeer? Verwijder dan alleen voorzichtig het teveel aan oorsmeer aan rand van het oor. Je kunt een aantal oorkaarsbehandelingen proberen om te kijken of het oorsmeer minder wordt, dit kan een positief effect hebben op de productie van oorsmeer. Blijf je last houden van veel oorsmeer? Teveel oorsmeer kan namelijk duiden op gal-problemen. Laat het checken bij je huisarts!

Oorsmeer heeft een aantal belangrijke functies. Zoals het beschermen van je oren tegen water, bescherming van de tere huid in je oor, tegen stof, bacteriën en virussen. Ook houdt oorsmeer het trommelvlies soepel. Oorkaarsen verwijderen heel minimaal oorsmeer, er kunnen wat zeer kleine stukjes omhoog komen, dit komt in het filter terecht. Door een oorkaarsbehandeling kan oorsmeer wel los komen in de gehoorgang (als dit vast zit).

Voor wie is een oorkaars behandeling geschikt?

Een oorkaars behandeling is in principe voor iedereen geschikt maar let op contra-indiciaties! Voor een oorkaars behandeling moet er altijd een anamnese afgenomen worden. Heeft iemand bijvoorbeeld een oorontsteking, dan mag je absoluut geen oorkaars behandeling geven! En zo zijn er nog meer contra-indicaties waar je rekening mee moet houden. 

Kinderen kunnen ook behandeld worden, wij houden altijd aan: kan het kind praten (waardoor het kind zich kan uiten) en kan het kind stil blijven liggen voor 30-40 minuten? Dan kan het kind ook behandeld worden.

Is een oorkaarsbehandeling veilig?

Een oorkaarsbehandeling is veilig als je je aan bepaalde regels houdt. Zoals vermeld, de contra-indicaties niet negeren. Heb je echt ergens last van, ga dan naar je huisarts. Daarnaast is het van belang dat je een goede kwaliteit oorkaars gebruikt. Er zijn vele oorkaarsen op de markt waar een heel groot kwaliteits- en prijsverschil in zit. Op internet is veel te vinden over meldingen van oor-beschadigingen en infecties na een oorkaarsbehandeling. Dit kan naar onze mening 2 oorzaken hebben: er is een onveilige oorkaars gebruikt en/of er is niet gekeken naar eventuele contra-indicaties.

Goede oorkaarsen hebben een filter, dit filter houdt verbrandingresten tegen maar ook de bijenwas waarmee de oorkaars is gemaakt tegen. Zit er geen filter in dan kan dit in het oor terecht komen, en dat wil je natuurlijk echt niet! Wij gebruiken uitsluiten oorkaarsen met een gecertificeerd CE filter. Laat je niet verleiden tot het aanschaffen van goedkope oorkaarsen.


Tarieven 

Oorkaarstherapie los: € 30,00
Combineren tijdens een behandeling: € 20,00

Vragen & contact

Chat  met ons: