Astaxanthine, schoonheid van binnenuit

Heb je al eens gehoord van Astaxanthine? 

Astaxanthine is een van de best onderzochte antioxidanten.
Astaxanthine behoort tot de familie carotenoïden. In de natuur komen meer dan 600 verschillende rode en gele carotenoïden voor. Astaxanthine is een carotenoïde die wordt gemaakt door onder andere plankton en algen. Astaxanthine is het belangrijkste (roze-rode) pigment in waterdieren zoals zalm, forel, garnaal, krab, zeekreeft en rivierkreeft; ook danken sommige vogels zoals de flamingo hun kleur aan astaxanthine. Voor deze dieren is astaxanthine een vitamine-achtige stof en onmisbaar voor hun gezondheid.

De hoogste concentratie astaxanthine wordt aangetroffen in de microalg Haematococcus pluvialis. Deze natuurlijke en 100% zuivere Astaxanthine is afkomstig uit de alg Haematococcus pluvialis. Astaxanthine wordt door deze alg gemaakt om zich te weren tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals zonlicht en vervuiling.

Astaxanthine is een unieke stof omdat het bio-beschikbaar is door vrijwel het hele lichaam. De huid, spieren, banden, pezen, ogen en zowel het cardiovasculaire- en zenuwstelsel zijn allemaal astaxanthine receptief, wat wil zeggen dat het opgenomen kan worden.

 

Astaxanthine kreeg bekendheid nadat Dr. Oz de stof roemde vanwege de extreem krachtige antioxidant- en ontstekingsremmende eigenschappen. Uit onderzoek blijkt dat astaxanthine tot 6000x effectiever is dan vitamine C, tot 800x effectiever dan Q10 en groene thee, 550x effectiever dan vitamine E, 75x sterker dan alfa liponzuur, 40x sterker dan beta-caroteen en 17x krachtiger dan druivenpitextract. Je zal wel begrijpen hoe waardevol het stofje is. 
De bijzondere krachtige antioxidanten werking verklaart dan ook de verwachting dat de vraag naar astaxanthine in huidverzorgingsproducten enorm zal gaan groeien. Meer merken zullen in de toekomst de stof in hun formules gaan verwerken. 

Waarom is astaxanthine zo goed ten opzichte van andere carotenoïden en antioxidanten?

Het is om 2 redenen een super antioxidant:

 1. In tegenstelling tot B-caroteen, vitamine C en andere antioxidanten, die alleen binnen of buiten de cellen werkzaam zijn, is astaxanthine zowel binnen als buiten de cellen actief, waardoor het een betere en complete bescherming biedt.
 2. De unieke moleculaire structuur van astaxanthine geeft het een antioxidant werking die superieur is aan die van andere carotenoïden en vitaminen. Astaxanthine bevat namelijk 2 extra soorten zuurstofmoleculen, waardoor het niet alleen in staat is vrije radicalen te stoppen, maar ook de schadelijke gevolgen ervan helpt aan te pakken. Bovendien versterkt astaxanthine de werking van vitamine C en E waardoor ook zij effectiever worden in de aanpak van vrije radicalen.

  In tegenstelling tot sommige carotenoïden wordt astaxanthine in het lichaam niet in vitamine A omgezet. Te veel vitamine A is giftig, maar astaxanthine niet.

De antioxidant en anti-age werking van astaxanthine op de huid

Vrije radicalen worden in het lichaam en de huid gevormd onder invloed van UV-straling, stress, roken, ongezonde voeding en milieuvervuiling. De vrije radicalen zoeken moleculen op waar ze zich aan kunnen hechten en waardoor steeds meer vrije radicalen ontstaan (de zogenaamde kettingreactie). Ze vallen weefsels aan waardoor de structuur van de huid uiteenvalt: de lipiden (vetten) waaruit de celwanden bestaan zijn namelijk enorm gevoelig voor vrije radicalen. Hierdoor beschadigen de celwanden, wat kan leiden tot lekkende haarvaatjes, (couperose), pigmentvlekken en huidcellen die niet meer kunnen functioneren. Cellen die niet of niet goed meer functioneren leiden tot rimpels, een afbraak van collageen en elasticiteit.

Doordat astaxanthine zowel binnen als buiten de huidcellen werkzaam is om vrije radicalen onschadelijk te maken, beschermt het de huidcellen tegen DNA schade, beschermt het de huideigen collageenproductie tegen vrije radicalen en helpt de huid herstellen na blootstelling aan vrije radicalen. Daarnaast levert het ook op andere vlakken een waardevolle bijdrage aan de huid: het verhoogt de vochtgehalte van de huid, verbetert de teint, helpt tegen zwelling en donkere kringen onder de ogen, verbetert de elasticiteit van de huid en helpt bij vermindering van rimpels.

 • Astaxanthine verbetert de doorbloeding, vermoedelijk door een betere vervormbaarheid van rode bloedcellen. Dit bevordert de opname van overige werkstoffen en geeft de huid een gezondere teint.
 • Astaxanthine zorgt voor een verhoogde doorbloeding van de huid, wat leidt tot een betere en snellere afvoer van vochtophopingen en afvalstoffen. Astaxanthine is derhalve een waardevol ingrediënt om (vocht)wallen te helpen ontzwellen en donkere kringen te helpen tegengaan.
 • In-vitro onderzoek heeft aangetoond dat astaxanthine in staat is (hyper)pigmentatie te egaliseren. Testresultaten toonden een daling tot 40% in de melanine productie na gebruik van astaxanthine. Dit resultaat bleek superieur ten opzichte van 3 andere tegelijkertijd geteste stoffen die veelvuldig worden gebruikt in oplichtende huidverzorgingsproducten.
 • Bij proefdieren (haarloze muizen) zorgde astaxanthine voor een significante vertraging van UV-geïnduceerde huidbeschadigingen; van de aangeboden carotenoïden concentreerde astaxanthine zich sterker in de huid dan lycopeen (natuurlijke anti-aging/bescherming van de huid) of bètacaroteen: de epidermis van de dieren bevatte 133x meer astaxanthine dan lycopeen en 28x meer astaxanthine dan bètacaroteen.
 • Onderzoek toonde tevens aan dat astaxanthine sterk ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Onderzoekers concludeerden dat astaxanthine als topische werkstof mogelijk ook bijdraagt lokale huidontstekingen en ontstekingsachtige huidaandoeningen als rosacea te helpen verminderen.
 • Het helpt de hydratatie en de elasticiteit van de huid te verbeteren, want het voorziet de huid van natuurlijke vetten waardoor de lipidenbarriëre herstelt.
 • Het stimuleert de celvernieuwing en helpt tegen rimpels.

Analyses hebben aangetoond dat astaxanthine tevens een absorberend vermogen heeft ten aanzien van specifieke UV-stralen die mogelijk bijdragen aan huidveroudering en huidkanker. Uit onderzoek is ook gebleken dat suppletie met astaxanthine bescherming biedt aan alle lagen van de huid, waardoor een gezonde stralende huid van binnenuit wordt bevorderd. De meeste andere antioxidanten zijn bijvoorbeeld uitgeput nadat ze hun vrije elektronen hebben overgedragen. Alleen astaxanthine heeft een enorm overschot, waardoor het veel langer “actief” kan blijven. Het doneert elektronen om vrije radicalen te neutraliseren en verwerpt vervolgens de overtollige energie als warmte.
De astaxanthine blijft intact – er zijn geen chemische reacties om het af te breken, zoals bij de meeste andere antioxidanten.
Astaxanthine werkt ook op tenminste vijf verschillende ontsteking routes en handhaaft het evenwicht in ons systeem. Een ander groot verschil is het aantal vrije radicalen dat het op een bepaald moment kan verwerken. De meeste antioxidanten, zoals vitamine C en E kunnen doorgaans maar één vrij radicaal tegelijk aan. Astaxanthine kan meerdere vrije radicalen tegelijk aan – in sommige gevallen meer dan 19 tegelijk. Het doet dit door een elektronenwolk rond het molecuul te vormen. Dit staat bekend als de resonantie van elektronen dislocatie. Wanneer vrije radicalen elektronen proberen te stelen van het astaxanthine molecuul, worden ze eenvoudig in één keer opgenomen in en geneutraliseerd door deze elektronenwolk.


Beauty supplement 

Verschillende onderzoeken geven aan dat astaxanthine kan dienen als inwendig ‘beauty-supplement’. Het is wel zaak te kiezen voor natuurlijke astaxanthine, in plaats van voor de synthetische variant. Drie onderzoeken hebben aangetoond dat natuurlijke astaxanthine, in combinatie met één of twee andere voedingsstoffen zoals bijvoorbeeld omega 3-vetzuren of een van vitamine E afgeleide stof, een zeer positief effect heeft op het uiterlijk. Uit onderzoek is gebleken dat na vier weken de deelnemers wiens huid aan het begin van het onderzoek was gekarakteriseerd als droog onder meer significant verhoogde vochtgehaltes en minder fijne rimpels hadden. In een zelfbeoordelingsvragenlijst rapporteerden behandelde proefpersonen minder zwelling onder de ogen, verbeterde elasticiteit en een ‘beter huidgevoel’. Binnen de placebogroep werden geen verbeteringen vastgesteld. Over het algemeen ging men zelfs achteruit. Astaxanthine kun je o.a. halen uit krab, kreeft, zalm en garnalen. Echter is het wel zo dat alleen de natuurlijke vorm ervoor zorgt dat deze verbeteringen kunnen plaats vinden. Astaxanthine komt van algen uit de zee, specifiek de rode alg en is veel sterker dan vitamine E. Astaxanthine is eigenlijk een natuurlijke beschermende stof die door de algen zelf wordt aangemaakt om zich te beschermen tegen de schadelijke invloeden van onder andere Uv-stralen. Ontzettend bijzonder dat dit goedje dus ook zo goed voor ons werkt! 


Mooi stofje 

Astaxanthine kan ook de bloed-hersenbarrière en de bloed-netvlies barrière passeren en antioxiderende en ontstekingsremmende bescherming bieden aan zowel de hersenen als de ogen. Dat is waar je carotenoïde nodig hebt. Onderzoeken in de cardiovasculaire- en hersen gezondheid tonen aan dat astaxanthine neuronen beschermt en de effecten van leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang en achteruitgang van psychomotorische functies kan vertragen. Het kan therapeutisch voordeel hebben tegen de ziekte van Alzheimer. En studies hebben aangetoond dat het de bloedstroom verbetert en de bloeddruk kan verlagen en het heeft een gunstig effect op de mitochondriale membranen van het hart en de verhouding van het cholesterol.

Een ander verrassend voordeel is het vermogen om atletische prestaties te verbeteren. Het stelt atleten in staat veel sneller te herstellen. Mensen die astaxanthine gebruiken zien er eigenlijk beter uit, het is schoonheid van binnenuit!

Wat is de ORAC waarde?

Op voedingsmiddelen of voedingssupplementen kun je wel eens de term ORAC-waarde of ORAC value tegenkomen. Deze afkorting staat voor Oxygen radical absorbance capacity, oftewel het gehalte aan antioxidanten dat een stof bevat.

ORAC is een methode om de 'antioxidant-waarde' van voedingsmiddelen vast te stellen en daarmee het vermogen om vrije radicalen uit te schakelen. Heeft een voedingsmiddel een hoge ORAC-waarde dan betekent dit dat het veel antioxidanten bevat.

 

Bijwerkingen

Astaxanthine kent geen bijwerkingen en/of contra-indicaties en kan veilig gebruikt worden naast reguliere medicatie. Er zijn geen gevallen van toxiciteit bekend en de veilige doseringsbovengrens is zo hoog dat het in praktijk niet haalbaar is om dit te bereiken. Het kan ook veilig gebruikt worden door dieren, wat ook bevestigd wordt door de vele dieren waarvan het een standaard gedeelte is van het dieet.

Is Astaxanthine gevaarlijk? 

Astaxanthine is een superfood dat al heel lang veilig door mensen over de hele wereld gebruikt wordt. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan met Astaxanthine en er zijn nooit resultaten geweest die de veiligheid ter discussie stellen.

Wat zijn de ervaringen met Astaxanthine?

Veel mensen gebruiken Astaxanthine langdurig en zijn er zeer positief over. Het is voor veel toepassingen één van de meest effectieve supplementen die je kan kiezen. Je kunt op elke desbetreffende Astaxanthine productpagina de reviews vinden die mensen hebben gegeven. We adviseren omdat te bekijken, ervaringen helpen!

Is jullie Astaxanthine anders dan de Astaxanthine van de tuinen?

Mensen vragen zich vaak af: "Waar is de beste Astaxanthine te koop?" Wij leveren enkel de beste Astaxanthine waarvan we elke stap in de productielijn weten. Er bestaat een behoorlijk kwaliteit verschil tussen dit soort producten. Wij garanderen je de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs.

Wanneer begin ik de effecten van Astaxanthine te voelen?

Astaxanthine is een voedingsmiddel en geen farmaceutisch medicijn. Dit betekent dat het langer duurt voordat de effecten beginnen op te treden. De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Astaxanthine voelen de effecten na 3-5 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Astaxanthine te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.

Welke dosering is juist voor mij?

Omdat astaxanthine een in vet-oplosbare stof is heb je te maken met bio-accumulatie. Dit betekent niets anders dan dat als je meer miligram neemt dan de halveringstijd er een opstappeling in het lichaam gaat plaatsvinden, vooral in de huid. Dit is in eerste instantie een voordeel, en geen nadeel! De halveringstijd van astaxanthine is 16 uur, dit wil zeggen dat als je 6 miligram astaxanthine neemt er over 16 uur nog 3 miligram in je lichaam zit. Neem je dus elke dag op hetzelfde tijdstip een dosering (ook al is het maar 1 mg) dan zal het over de tijd heen een hoger gehalte geven. Het is daarom verstandig om bij hogere doseringen (12 mg of hoger) af en toe een dag of twee over te slaan om een te hoog gehalte te voorkomen.

Hoe gebruik ik Astaxanthine het best?

Astaxanthine lost op in vetten. Dit wil zeggen dat de beste opname bereikt kan worden als het ingenomen wordt vooraf of tijdens een maaltijd dat bestaat uit vetten. Het tijdstip maakt niet uit en in principe hoeft de dosering niet verdeelt te worden over de dag, maar mag het in 1 keer ingenomen worden.