Wie is er ook zo gek op Komkommer?

In een komkommer zit alleen maar water! Dat horen we maar al te vaak. En inderdaad, er zit veel water in een komkommer. Maar wat zit er nog meer in?
En hoe gezond is dat allemaal wel niet?

Wat zit er precies in een komkommer?

Een komkommer bestaat voor 95% uit water. En wat al dat water voor je doet leggen we zo nog uit, maar wat zit er nu in die andere 5%? Er zitten koolhydraten, vezels en eiwitten in. Ook bevatten ze de vitamines A, B1, B2, B6, B11, C en E. En niet te vergeten de mineralen Kalium, calcium en Fosfor.

Antioxidanten

De komkommer boordevol gezonde voedingsstoffen. Bovendien vallen een aantal van deze voedingstoffen onder antioxidanten. Deze stoffen zijn ontstekingsremmers en erg belangrijk tegen ziektes zoals hart- en vaatziektes en kanker. In komkommer zitten de antioxidanten flavonoïden fisetin en polyfenol. Flavonoïden schijnt zelfs te helpen tegen pijn en is meer effectief dan een aspirine. 

Hydraterend 

Water in de komkommer heeft op verschillende gebieden een positief effect. Zoals je weet is het verstandig om iedere dag anderhalf à twee liter water te drinken. Vind je het lastig om voldoende te drinken? Eet dan als snack wat meer komkommers en zo worden ook alle gifstoffen uit je lichaam afgevoerd. 

Voor de huid

Niet alleen van binnenuit zijn de werkzame stoffen van de komkommer goed voor je huid. Ook rechtstreeks op de huid heeft het een positief effect. In veel schoonheidsproducten zit komkommer verwerkt. Onder andere de silicium en magnesium zorgen dat oneffenheden verdwijnen en er een stralende huid tevoorschijn komt. Ook een verbrande huid heeft baat bij komkommer. Leg wat schijfjes op de rode huid. Je zult meteen verlichting voelen.

Komkommer op je ogen

Een beautybehandeling met frisse schijfjes komkommer op de oogleden kennen we natuurlijk allemaal. Maar heeft behalve de frisheid dat schijfje voor de rest nog nut? Komkommer zorgt ervoor dat zwellingen of wallen verminderen.

Verbeterde spijsvertering

Het vocht, maar ook de vezels van de komkommerschil helpen bij de spijsvertering. Hiermee voorkom je opstoppingen en het kan zelfs helpen bij het afvallen. Schil de komkommer vooral niet, in de schil zitten die gezonde vezels. Een alternatief is komkommersap. Hier zitten de vezels en het vocht beide in.

Goed voor de nieren

Niet alleen tegen een verstopping van de darmen is komkommer handig. Een ander ongemak van het lichaam kan je er ook mee voorkomen: nierstenen. De urinezuren worden namelijk verminderd waardoor je nieren in topvorm blijven. Mocht je toch nierstenen hebben, drink dan veel komkommersap. 

Het stabiliseert je bloeddruk

Heb je een te hoge of juist een te lage bloeddruk? Probeer dan ook wat meer komkommers te eten. Deze helpen je bloeddruk weer op een gezonde hoogte te krijgen. Omdat er weinig suiker in zit, is de komkommer ook zeker geschikt voor iemand met diabetes.

Een frisse adem

Leg een schijfje komkommer op je tong en druk het tegen je gehemelte. Je zult zien dat je een veel frissere adem krijgt. De bacteriën die de slechte adem veroorzaken worden namelijk verdreven door de sappen van de komkommer. Deze sappen helpen overigens ook tegen ontstoken tandvlees. Het is dan wel beter om echt een glas komkommersap te drinken in plaats van een enkel schijfje.

Goed voor je haar en nagels  

Last but not least waarom komkommer gezond is: het is goed voor je haar en nagels. Het silicium uit de komkommer stimuleert de haargroei en zorgt ervoor dat je nagels sterk worden en blijven. Geen broze nagels meer en ook nog extra glans!

Recepten met komkommer

Hier vind je 25 recepten met komkommer, zo kun je lekker variëren.  

Tips

Genoeg redenen om deze groene vrucht te blijven eten. En misschien zelfs nog wel vaker! Niet voor niks behoort de komkommer tot één van de populairste groenten. In een salade is hij eigenlijk onmisbaar, op brood zorgt het voor een extra frisse bite, hij is ideaal als gezond snack tussendoor.

Eet de komkommer wel het liefst met schil en van biologische oorsprong. Bewaar hem niet in de koelkast, dan gaat hij een stuk langer mee. De komkommer houdt namelijk niet van kou, daar wordt hij snel slijmerig van.

Eet een heerlijke komkommersalade. Drink een fris glaasje komkommersap. Smeer wat komkommercrème op je lichaam en leg twee groene schijfjes op je ogen en je zult je herboren voelen.