Wat is cellulitis, wat zijn de oorzaken en wat kun je hier tegen doen? 

Veel vrouwen hebben last van cellulitis. De naam cellulitis wordt voor 2 verschillende huidafwijkingen gebruikt, meestal wordt in het dagelijks leven met de term cellulitis, een 'sinaasappelhuid' bedoeld, een bobbelige huid van de bovenbenen en billen bij vrouwen. Wat is cellulitis, wat zijn de oorzaken en wat kun je hier tegen doen? 

 

 

WAT IS CELLULITIS ?

De term cellulitis wordt in de medische wereld ook gebruikt voor een bacteriële infectie van het onderhuidse weefsel. Deze vorm van cellulitis, dat veroorzaakt wordt door bacteriën, wordt ook wel belroos, wondroos of erysipelas genoemd. Dit is een heel ander beeld, vaak met koorts en een rood warm been (zie verder onder wondroos of erysipelas). Dit artikel gaat niet over de infectie, maar over cellulitis als cosmetisch storende afwijking aan de bovenbenen.

Met cellulitis of sinaasappelhuid wordt in de cosmetische industrie bedoeld een wat bobbelige structuur die de huid en het onderhuids bindweefsel kan krijgen. Het is geen ziekte en volkomen onschuldig. Cellulitis krijgt veel aandacht als schoonheidsprobleem. Billen en bovenbenen die er bobbelig uitzien passen niet in het schoonheidsideaal van slank en strak.

HOE ZIET HET ER UIT ?

Cellulitis komt vrijwel alleen voor bij vrouwen en het bevindt zich vooral op de bovenbenen en billen. De huid ziet er hobbelig uit doordat er vetophopingen vlak onder de huid zijn ontstaan, in een onregelmatig patroon. Naast uitstulpingen lijken er ook putjes te zijn waardoor de huid wel een beetje lijkt op een sinaasappel huid.

HOE ONTSTAAT CELLULITIS ?

Vlak onder de huid zitten vetcellen, deze vetcellen slaan al het vet dat ze kunnen opnemen uit het bloed op en worden groter en groter. De billen en heupen zijn bij de vrouw een plaats waar gemakkelijk vet wordt opgeslagen. De vetcellen liggen in een klompje bij elkaar omgeven door schotjes van bindweefsel. Als de vetcellen toenemen puilen deze klompjes uit, terwijl andere delen van de huid door de bindweefselstrengen niet kunnen uitzetten en daar ontstaat dan een deukje. Hierdoor ontstaat een hobbelig aspect met deukjes.

Vetcellen 

WAT ZIJN DE OORZAKEN ?

Overgewicht, teveel eten, slechte voeding bijvoorbeeld suikers, wit brood en te weinig lichaamsbeweging is een oorzaak, en het ouder worden waarbij de elasticiteit van de huid verloren gaat speelt ook een rol. Maar dit zijn niet de enige oorzaken, want cellulitis kan ook voorkomen bij jongeren, kinderen, en bij slanke vrouwen. Vetcellen die uitzetten lijken toch de belangrijkste verklaring te zijn in het ontstaan van cellulitis. Dit kan ook gebeuren zonder dat er sprake is van overgewicht. Als mogelijke factoren naast ouder worden, overgewicht, en gebrek aan lichaamsbeweging worden ook genoemd hormonale veranderingen die optreden tijdens de puberteit, zwangerschap, en de overgang, erfelijke factoren, en roken.

VOEDING EN SINAASAPPELHUID 

Een gezonde voeding is belangrijk om cellulitis te verminderen of voorkomen. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon wil zeggen dat er voldoende groente en fruit wordt gegeten. Volkorenproducten zijn belangrijk. Door voldoende variatie krijgt men alle voedingstoffen binnen die men nodig heeft. Het is ook belangrijk om voldoende en regelmatig water te drinken. Het drinken van veel water helpt bij het afvoeren van de afvalstoffen. Let bij de voeding ook op de vetten, probeer de slechte vetten (verzadigde vetten) zoveel mogelijk te vermijden of vervang ze door goede vetten (onverzadigde vetten). Omdat zout vocht aantrekt, wordt er meer vocht vastgehouden door het lichaam wanneer er meer zout wordt gegeten. Let daarom op bij het gebruik van zout om nog meer vochtophoping te voorkomen.
 
Antioxidanten kunnen helpen bij het verminderen van cellulitis. Antioxidanten zijn stoffen die cellen en weefsels kunnen beschermen tegen beschadigingen (vrije radicalen). Vrije radicalen zijn bijproducten van de stofwisseling en de vetverbranding. Vrije radicalen kunnen ook ontstaan door bijvoorbeeld stress en roken. Het gevolg van deze vrije radicalen is dat er bijvoorbeeld sneller huidveroudering optreedt. Maar ook het erfelijk materiaal kan beschadigd raken waardoor kanker kan ontstaan. Antioxidanten kunnen deze beschadigingen tegengaan door zich te binden aan de vrije radicalen. 
 
Cafeïne kan de bloedsomloop negatief beïnvloeden. Let daarom bij gebruik van cafeïne bevatten. Cafeïne vernauwt namelijk de bloedvaten. Door vernauwing van de bloedvaten krijgen de weefsels minder zuurstof en voedingsstoffen en worden er minder afvalstoffen afgevoerd.
 
Het is belangrijk om voldoende te bewegen. Bewegen helpt bij het verminderen of voorkomen van cellulitis. Door voldoende te bewegen wordt de doorbloeding verbeterd., hierdoor wordt de zuurstofvoorziening van de vetcellen verhoogd en worden er meer afvalstoffen afgevoerd.

 

KAN CELLULITIS BEHANDELD WORDEN ?

Door te sporten en gezond eten neemt de vetlaag af en de neemt de spiermassa toe, hierdoor wordt de huid strakker. 

Daarnaast bieden schoonheidsinstituten diverse behandelingen aan. Dat kan zijn een trainings- en voedingsprogramma zijn, massages van de huid met speciale oliën en behandelingen met diverse apparatuur (ultrageluid, huid-bindweefselmassage apparatuur, infrarood, radiogolven). In de Verenigde Staten, maar inmiddels ook in Nederland wordt voor cellulitis in beauty-clinics een apparaat gebruikt dat infrarood licht (IR), bipolaire radiofrequentie (RF) en een bindweefselmassageroller combineert (de Velashape). Hiermee wordt de huid gemasseerd en verwarmd. Prijzen liggen in de range 650-750 euro voor 6-10 behandelingen.

6 behandelingen vanaf € 344,00. Klik voor meer informatie over de behandelingen tegen cellulitis.

Bron: www.huidziekten.nl202122-05-2021 (JRM) www.huidziekten.nl