Deze 20 schadelijke stoffen wil je liever niet in je verzorgingsproducten.


20 X SCHADELIJKE STOFFEN IN VERZORGINGSPRODUCTEN

Ben jij bewust van de schadelijke stoffen in je verzorgingsproducten? Als je ze onder de loep gaat nemen gebruik je deze producten liever niet, zeker niet als verzorging voor je kind. Gelukkig krijgt het tegenwoordig steeds meer aandacht en in dit artikel wil ik 20 schadelijke stoffen in make-up en verzorgingsproducten op een rijtje zetten die je beter kunt vermijden. 

NATUURLIJK, BIOLOGISCH, VEGAN EN DIERPROEFVRIJ 

Tegenwoordig worden er veel termen gebruikt. Als je er totaal niet mee bezig houdt, dan kunnen deze termen verwarrend zijn.
Je zou kunnen denken dat bijvoorbeeld natuurlijke producten ook dierproefvrij zijn, maar dat is niet zo.

Natuurlijke producten

Een 100% natuurlijk product bevat enkel ingrediënten uit de natuur en zonder synthetische of chemische ingrediënten.

Een producent kan zeggen dat een product natuurlijk is, als er slechts 1% van de ingrediënten dat is.

Er zijn veel producten met de term ‘natuurlijk’  ze zijn dus helemaal niet zo natuurlijk als je denkt. Dus goed op de ingrediëntenlijst kijken.

Biologische producten 

De term biologisch gaat een stapje verder dan natuurlijke producten. Biologische producten zijn verkrijgbaar in voeding en cosmetica. 
Biologische producten en ingrediënten worden geteeld met respect voor de natuur en dier, zonder kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en preventieve antibiotica. Dit is beter voor je huid, gezondheid en het milieu. In biologische cosmetica zitten geen chemische ingrediënten verwerkt.

Vegan in cosmetica

Vegan cosmetica bevat geen ingrediënten van dode of levende dieren zoals bijvoorbeeld honing, lanoline en keratine. 

Dierproefvrij

Dierproeven zijn in Europa voor cosmetica verboden, maar China verplicht het nog aan de producenten. Indien een producent haar producten in China verkoopt, dan moet het eerst getest worden op dieren. Er zijn merken die zeggen dat ze tegen dierproeven zijn, maar dat wil niet altijd zeggen dat ze het ook echt niet gebruiken voor hun producten.

NATUURLIJKE INGREDIËNTEN VS SYNTHETISCHE INGREDIËNTEN

De ingrediënten kun je onder 2 soorten verdelen: synthetische en natuurlijke. Synthetische stoffen komen tot stand in een laboratorium, ze worden daar door de mens ontwikkeld. Natuurlijke stoffen komen rechtstreeks uit de natuur. Het kan voorkomen dat deze stoffen bewerkt worden. 
Bijvoorbeeld kokosolie vindt je niet in de natuur maar is wel afkomstig van kokos.

20 X SCHADELIJKE STOFFEN IN COSMETICA

De synthetische ingrediënten krijgen tegenwoordig meer aandacht omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de huid en gezondheid.

Hieronder benoem ik 20 schadelijke stoffen in cosmetica:

  1. Parabenen (methyl, ethyl, propyl en butyl): Conserveringsmiddelen, E214 t/m E219 en E319t/m E321, kankerverwekkend, irriteert de huid, verstoort o.a. je hormoonbalans. E320 (BHA) en E321 (BHT) wordt binnenkort verboden.
  2. Petroleum derivaten en minerale oliën: Deze chemicaliën geven de huid een zacht gevoel maar verzorgen niet. Trekt vocht uit de huid, poriën slibben dicht, je huid kan doordoor niet goed ademen en dus geen afvalstoffen afvoeren. Kan leiden tot huidirritaties, allergieën en puistjes. Deze stoffen worden vaak aangeduid met petrolatum, vaseline, paraffinum-liquid, paraffinum-sublifquidum cera microcristallina, mineral oil, ozokerit, ceresin, C11-12 of C13-14 isoparaffin. 
  3. Kunstmatige parfums: de synthetische variant is veel goedkoper dan natuurlijke parfums. Maar ze kunnen wel leiden tot ernstige allergische reacties waaronder huiduitslag, brandende/gezwollen en of geschilferde huid. Ze worden vaak aangeduid met parfum, perfume, parfummix, fragrance, peru balsem of balsen peru. 
  4. Propyleenglycol of propaan-1, 2 diol: E1520: Een chemische stof in cosmeticaproducten om puistjes te bestrijden en ervoor zorgt dat de huid vocht vast houdt. De stof wordt door WHO (World Health Organisation) als ongevaarlijk beschouwd mits het in zeer kleine hoeveelheden wordt toegevoegd. Hogere doseringen kan lever- en nierschade veroorzaken. Propyleenglycol wordt tevens gebruikt voor o.a. remvloeistof, antivriesmiddel, e-sigaret (liquid) en zelf reparerende binnenbanden. 
  5. Lanoline: Een natuurlijk product dat gemaakt wordt van het vet aan schapenwol. Het wordt goed door de hoornlaag van de huid opgenomen, laat de crème glanzen en voorkomt schuimen. Echter krijgen veel mensen een allergische reactie en kunnen hierdoor zelfs eczeem door krijgen. Lanoline wordt aangeduid met: wolalcohol, adeps lanae, adeps lanae anhydrous, alcohol lanae, amerchol L-101, amerchol CAB, anhydrous lanolin en aquaphor. 
  6. Siliconen: (synthetische variant): Het voelt enkel aangenaam aan maar het sluit de huid of haar af waardoor de balans in je huid of haar verstoort wordt. Deze stoffen herken je aan alle ingrediënten die eindigen op -cone.  
  7. PEG (polyethylene glycol): is een emulgator die bij het productieproces verontreinigd kan worden met de schadelijk stoffen ethyleenoxyde en 1,4 dioxane die beide kankerverwekkend zijn en voor verstoring kunnen zorgen in de huidbalans wat tot irritaties en huidveroudering kan leiden. Het is niet veilig om deze stof te gebruiken op een beschadigde huid. 
  8. BHA en BHT: Een conserveringsmiddel, kan irritatie veroorzaken en droogt de huid uit. Het zou hyperactiviteit, astma, slapeloosheid, netelroos, verhoging van cholesterol, gevoelloosheid, kunnen veroorzaken. Deze stof is een oxidant en is kankerverwekkend. In Japan is deze stof reeds verboden. Ook zou het de lever kunnen aantasten. In combinatie met vitamine C kan BHA vrije radicalen vormen die schade in de cel kunnen geven. BHA zit bijvoorbeeld in Sudocrem
  9. Hydroquinone: Werkt als antioxidant, als bleekproduct voor de huid en haar en wordt gebruikt als parfum. Zorgt voor huidirritaties, kan allergische reacties veroorzaken en de lever aantasten. 
  10. SLS/SLES: (schuimende stof): SLS en soortgelijke ingrediënten zijn agressieve reinigers die de natuurlijke beschermingslaag van de huid aantasten. Uit testen is gebleken dat SLS binnen kan dringen in de ogen en in lichaamsweefsels (hart, hersenen, lever, etc.) Bij het gebruik van shampoo en zeep met SLS, is er grote kans dat het doordringt in ogen en andere weefsels. Met name bij kinderen is dit gevaarlijk. SLS vormt nitraten, deze nitraten zijn kankerverwekkend en kunnen door de huid heen dringen en zo in grote getale in de bloedbaan terechtkomen. Verder kunnen ze oogirritaties, huiduitslag, haaruitval, schilfers op de hoofdhuid en allergische reacties veroorzaken.
  11. Alcohol (synthetische variant): wordt gebruikt als verdunningsmiddel, droogt de huid uit en irriteert.
  12. Fluoride: Vaak te vinden in drinkwater en tandpasta's. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat fluoride gedragsveranderingen kan veroorzaken. Fluoride wordt gebruikt als pesticide en is een bestanddeel van rattengif. Het vertraagt de werking van de schildklier door verdringing van jodium en remt de aanmaak van TSH (schildklier stimulerend hormoon) in de hypofyse. Fluoride kan chromosoomafwijkingen veroorzaken en ontregelt het slaap/waakritme door vermindering van melatonineproductie in de hypofyse. Het versnelt verouderingsprocessen door ontregeling van de hypofyse. Kinderen komen bijvoorbeeld hierdoor op jongere leeftijd in de pubertijd. Fluoride kan neurologische klachten veroorzaken, zoals hoofdpijn, duizeligheid, spasmen, visuele stoornissen en concentratieverlies. Langdurige blootstelling aan fluoride heeft degeneratieve veranderingen van spieren en bindweefsel tot gevolg.

    Tot slot verzwakt fluoride het immuunsysteem door afname van de leukocyten- en fagocytose-activiteit. 

  13. luminium: Wordt gebruikt voor het verminderen van zweetproductie, zorgt voor een gevoelige huid. Het wordt gelinkt aan het ontwikkelen van Alzheimer en wordt gelinkt naar borstkanker. 

  14. Lood: Wordt gebruikt voor de kleur bijvoorbeeld in haarkleuring of lippenstift. Kan een negatief effect hebben op de hersenen: teveel lood kan concentratie en gedragsproblemen veroorzaken. Tevens kan het schade brengen aan het zenuwstelsel en bijdrage aan kanker. 
  15. Copolymer: Een chemisch bestanddeel dat gebruikt wordt in haarlak, conditioners en crèmes als filmvormer. Legt een laagje om je haar, brengt schade aan je longen bij inademing.
  16. Ftalaten: Afkomstig uit de olie industrie, dit chemische stof heeft een verzachtende werking maar kunnen hormoon verstorend zijn en veroorzaakt allergische reacties. Ftalaten worden ook wel aangeduid met di-isononyl phthalate (DINP), di-2-ethylhexyl phthalate (DEHP), diethyl phthalate (DEP) en dibutyl phthalate (DBP).
  17. Triclosan: Triclosan is een bestrijdingsmiddel, het wordt ook veel gebruikt in antibacteriële middelen, zoals zeep, facewash, tandpasta, deodorant en cosmeticaproducten vanwege de antibacteriële werking. Triclosan maakt geen onderscheid en doodt zowel de foute als goede bacteriën op de huid. Triclosan is een hormoonverstorende stof en het tast de vruchtbaarheid aan. Het wordt ook in verband gebracht met het verstoren van je schildklierfunctie en allergieën. 
  18. Tolueen: (uit teer gehaald): deze stof maakt je nagellak glad, is giftig en schadelijk voor de voortplanting.
  19. Synthetische kleurstoffen: Worden gebruikt om cosmetica er ‘mooi’ uit te laten zien, Syntherische kleurstofffen zijn kankerverwerkkend en vaak vind je ze op het etiket terug als FD&C of D&C gevolgd door een kleur en een nummer.
  20. Zonnebrandcrèmes: Zonnebrandcrèmes kunnen schadelijke stoffen bevatten die hormoonverstorend werken, allergische huid reacties veroorzaken, een geïrriteerde huid en kunnen de gezonde cellen aantasten. De volgende ingrediënten kun je beter vermijden in zonnebrandcrèmes:
    -oxybenzone 
    -avobenzone
    -octisalate
    -ethylhexyl salicylate
    -octocrylene
    -homosalate (Homomenthyl salicylate, HMS, HS; 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylate)
    -octinoxate
    -trolamine salicylate 
    -PABA

VERZORGINGSPRODUCTEN ZONDER SCHADELIJKE STOFFEN

De lijst hierboven zijn de meest voorkomende ingrediënten in de reguliere producten die je bijvoorbeeld bij een drogist kunt kopen. 
Er zijn ook verschillende specialisten die zeggen dat synthetische ingrediënten niet altijd slecht hoeven te zijn. Maar ik geloof toch echt in de kracht van de natuur. Er zijn tegenwoordig steeds meer merken die mee gaan met de natuurlijke trend. Zo heeft Kruidvat een eigen natuurlijke lijn opgezet. 

De keuze voor het wel of niet mijden van schadelijke stoffen is natuurlijk aan jezelf. Maar als je nagaat hoeveel make-up, verzorging, parfum, nagellak en ook de schoonmaakproducten je gebruikt, dan kan de gehalte toch wel aardig oplopen. 

Ik kies daarom voor natuurlijke producten van Boozt Natural Cosmetics die ontwikkeld zijn in een biologisch laboratorium met als doel de huid te voorzien van zo puur mogelijke werkstoffen, zoals vitamines, mineralen, aminozuren, lipides en andere belangrijke werkstoffen. Want dit zijn als het ware de voedingssupplementen voor de huid, met als doel, de conditie van de huid zo hoog en vitaal mogelijk te maken op een natuurlijke manier. Hieronder heb ik een aantal favoriete producten op een rijtje gezet.