Botox en de natuurlijke alternatieven, huid liften & verstrakken.

Rimpels, niet iedereen is er blij mee en sommige mensen vinden rimpels helemaal niet erg. Soms worden rimpels aangepakt met botox. Steeds meer mensen gebruiken dit op jongere leeftijd. 

Wellicht overweeg je het ook, tegenwoordig lijkt het maar normaal om botox te gaan gebruiken. Er kleven toch wat enkele nadelen over botox waar je bijna niets over hoort. 

Wat is botox?

Botox is een spierverslapper en wordt gemaakt van Botuline Toxine, een eiwit dat door een bacterie wordt geproduceerd. Het is het meest sterke gif op aarde, zo werd het in de Tweede wereldoorlog als gifgas gebruikt. Als er sprake is van een vergiftiging door Botuline Toxine wordt gesproken over botulisme. 

Door botulisme sterven geregeld dieren, vooral vissen en watervogels. Als zij Botuline Toxine binnenkrijgen verlammen hun spieren, waardoor hun hoofd gaat hangen en ze verdrinken. Gif is per definitie niet gezond voor je lichaam, het heeft een schadelijke invloed. Tegenwoordig wordt het voor menselijk gebruik zuiver gekweekt en dusdanig verdund zodat je er niet dood bij neervalt, maar het blijft een gif. Het verlamt spieren doordat het op de zenuweindes gaat zitten. Soms wordt het ingezet als medicijn, bijvoorbeeld bij spierziekten of om migraine te verminderen.

Ook wordt het cosmetisch ingezet. Zo zijn rimpels tijdelijk minder/niet zichtbaar omdat de spieren in de zone niet meer aangespannen kan worden waardoor er geen ´vouwen´ komen in de huid. Botox hoeft overigens niet te werken omdat ongeveer 1-2% van de bevolking hier antistoffen tegen heeft. 

De 10 nadelen van botox.

Nadeel 1. De behandeling doet pijn

“Wie mooi wil zijn moet pijn lijden” wordt wel eens gezegd. Een pijnlijke behandeling is niet het grootste nadeel. Hoeveel mag “schoonheid” kosten en welke prijs wil je hiervoor betalen. Wil jij hiervoor het risico nemen om minder te kunnen functioneren op fysiek of mentaal niveau?

Alhoewel Botuline Toxine op zichzelf veganistisch is, is Botox getest op dieren (waarvoor veel dieren zijn gestorven). In botox kan verder albumine zitten dat afkomstig kan zijn van gedode dieren.

Nadeel 2. Je huid wordt niet gevoed en veroudert sneller

Doordat spieren tijdelijk verslappen:

 • Geeft de spier minder voedingsstoffen aan de huid waardoor die dunner wordt en lijntjes eerder zichtbaar zijn.
 • Ontstaat spieratrofie en verlies je spiermassa en volume in je gezicht. Er ontstaat ruimte, waardoor de huid niet meer strak om het gezicht spant. Rimpels en plooien kunnen hierdoor zichtbaar worden.

Volgens cosmetische chirurg Darren McKeown kan botox ter preventie van rimpels het verouderingsproces versnellen. Volgens hem smelten de spieren op lange termijn weg.

Nadeel 3. Je krijgt op andere plekken rimpels

Je kunt op andere plekken rimpels krijgen, doordat andere spieren meer aan het werk worden gezet.

Nadeel 4. Je gezicht ziet er onnatuurlijk uit

Het kan ook mis gaan met botox, mogelijk krijg je een hangende hoek bij je lippen of hangende oogleden doordat de spieren boven je ogen niet meer functioneren. 

Nadeel 5. Je kunt je niet meer goed uiten

Wellicht kun je niet meer lachen of zijn je wenkbrauwen hoog opgetrokken, waardoor mensen denken dat je continu verbaast bent.

Nadeel 6. Je kunt niet goed functioneren

Misschien heb je vanwege botox in het gezicht/oogleden last van:

 • Vermoeidheid
 • Slaperigheid
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Tintelingen
 • Kwijlen
 • Ontsteking van het hoornvlies (de buitenlaag van het oog)
 • Abnormaal draaien van de oogleden (naar buiten of naar binnen)
 • Zichtstoornissen (zoals dubbel of wazig zicht)

Nadeel 7. Bijwerkingen kunnen lang duren

Complicaties kunnen komen door onzuiverheden in het product en/of de behandeling.

Als je iets wilt laten doen aan je hart, laat je dit door een expert/specialist (cardioloog) doen. Als je iets wilt laten doen aan je uiterlijk, laat dit dan ook door een expert (specialist) doen. Laat je goed voorlichten over wat een expert/specialist is. Hier bestaan misverstanden en onduidelijkheden over. Volgens de wet mag iedereen die geneeskunde heeft gestudeerd en basisarts is (zoals een uroloog en tandarts) botox geven. Een plastisch chirurg is echter gespecialiseerd en een expert in het esthetisch en/of functioneel aanpassen van het uiterlijk. Een plastisch chirurg is een beschermde titel, de titel ‘cosmetische arts/chirurg’ is dat niet niet. Iedereen die geneeskunde heeft gestudeerd en basisarts mag zich cosmetisch arts noemen. Alle chirurgen mogen zichzelf cosmetisch chirurg noemen. NOS legt het hier verder uit.

Botox kan verschillende bijwerkingen geven. Veel klinieken en artsen die botox geven, delen niet alle nadelen en bijwerkingen van botox in het gelaat of ooglid. In de bijsluiter kun je hier vaak meer informatie over vinden.

Meer voorbeelden van bijwerkingen van botox in het gelaat/ooglid :

 • Een doof gevoel hebben
 • Zeurende hoofdpijn
 • Zwakte van de gezichtsspieren ervaren
 • Verslappen van de spieren aan 1 zijde van het gezicht
 • Huiduitslag

Bijwerkingen kunnen lang duren: 3-6 maanden, doordat de stoffen die in botox zitten door je lichaam afgebroken moeten worden.

Nadeel 8. Lange termijn effecten zijn onbekend

Er zijn tal van voorbeelden van middelen die vroeger door artsen veilig werden geacht, zoals veel borstimplantaten, de Diane 35 pil bij acne en Di-ethylstilbestrol (DES), waarvan later bekend werd dat dit een negatieve gezondheidsimpact had. De impact van DES werkte zelfs generaties lang negatief door.

Het is wetenschappelijk gezien nog niet duidelijk waar botox heen gaat als het wordt afgebroken en wat voor invloed het heeft op je zenuwuiteinden. De (mogelijke negatieve) invloed op de gezondheid is op lange termijn nog niet bekend. Veel mensen die botox spuiten delen niets over de nog onbekende en niet onderzochte lange termijn effecten.

Nadeel 9. Je neemt de oorzaak niet definitief weg en het werkt verslavend

Botox werkt kort (circa 3-6 maanden) en is dweilen met de kraan open. Je blijft bezig (soms met ‘pauzes’, omdat je huid ‘gevoed’ moet worden).

Alhoewel de stof botox zelf niet verslavend is, kan botox wel psychisch verslavend werken. Er zijn bijvoorbeeld mensen die zich verliezen in onzekerheid en perfectionisme, en steeds meer botox willen in hogere doseringen omdat ze zich anders niet goed of mooi genoeg voelen. Sommige mensen kunnen hierdoor zelfs in de financiële problemen raken. 

Nadeel 10. Je pakt andere oorzaken die mogelijk rimpels geven niet aan

Mimiek en spieren zijn slechts 1 oorzaak van rimpels. Er zijn nog veel meer factoren die invloed hebben op rimpels. Door o.a. te veel zon, stress, of te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen, waardoor rimpels mede worden veroorzaakt.

Keuringsdienst van Waarde over Botox

Deze aflevering van de Keuringsdienst van waarde gaat over botox:


Fillers

Een filler geeft volume. Een filler kan een alternatief voor botox lijken. Deze hebben echter net zoals botox ook (vaak soort gelijke) nadelen.

Korte termijn reacties hiervan zijn bekend. Fillers kunnen bijvoorbeeld leiden tot pijn, een drukkend gevoel, hevige bloeduitstortingen (blauwe plekken), bobbels, onregelmatigheden, zwellingen, vochtophoping, roodheid van de huid, verkleuring van de huid, gevoeligheid, acute allergische reactie en necrose (afsterven van weefsel).

Lange termijn reacties zijn vaak onduidelijk. Het RIVM meldt dat:

 • “Bij het gebruik van semi-permanente vullers bijwerkingen en complicaties kunnen optreden. Uit de geraadpleegde wetenschappelijke literatuur zijn geen gegevens bekend over de incidentie van bijwerkingen en complicaties.”
 • “Uit een aantal studies blijkt dat bepaalde semi-permanente vullers langer in het lichaam aanwezig kunnen zijn dan volgens de claim van de fabrikant zou moeten.”
 • “Van semi-permanente rimpelvullers lange termijn reacties niet worden gemeld en dat onderzoek hiernaar niet is beschreven.”

Over hoogsensitiviteit en botox

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoog sensitief persoon (HSP). HSP staan extra open voor prikkels, ook voor prikkels van medicijnen en andere toegediende middelen.

HSP kunnen nadelen zoals bijwerkingen van botox en fillers extra intens ervaren ten opzichte van niet-HSP. Als HSP nog niet goed bij zichzelf kunnen blijven en zichzelf niet goed kunnen 'afschermen/afsluiten', kunnen zij bovendien onder druk van  (social)media voelen dat zij moeten voldoen aan een schoonheidsideaal. Voor HSP is het belangrijk om bij zichzelf en eigen energie te blijven, zo voorkomen zij dat zij zichzelf verliezen in schoonheidsidealen uit de media en maatschappij.

Alternatieven

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met het verouderingsproces. Je leefstijl speelt een belangrijk factor in deze. Zo kan bijvoorbeeld stress, slechte voeding en blootstelling aan UV straling het verouderingsproces versnellen. Als je je ergert aan de kwaliteit van je huid en aan je rimpels, kan het slim zijn om een afspraak te maken bij een schoonheidssalon die gespecialiseerd zijn op gebied van anti-aging. Want er bestaan alternatieven voor botox die niet schadelijk zijn. Ten eerste is een goede verzorging van de huid is essentieel. Er zijn ook behandelingen die je rimpels laten verdwijnen door middel van Ultrasonic technologie, ofwel MMFU (Microfocus en Macro focus Ultrasonic). Met deze behandeling wordt er dieper in de huidlagen gekeken en behandeld in vergelijking tot andere collageen versterkende behandelingen. Ultrason therapie is een verbeterde versie van de traditionele Ultrasound HIFU behandelingen. Met Utrasonic energie wordt de aanmaak van nieuw collageen opgebouwd, dat zorgt voor een toename van collageenproductie (stevigheid), elastine (soepelheid) en hyaluronzuur voor volume en hydratatie waardoor de huid strakker, gladder en steviger wordt. 

Omdat er met deze behandeling dieper in de huidlagen gewerkt wordt is één enkele sessie voldoende om het gewenste resultaat te behalen. Met behulp van een huidscan wordt de conditie van de huid waargenomen zodat we zien welke huidlagen er versterkt moet worden. Met uiterste precisie wordt in de juiste diepte, met de juiste temperatuur een ultrasoon geluid afgegeven. zodat de behandeling alleen daar plaatsvindt zonder omliggende structuren te beschadigen. Hierdoor wordt er doeltreffend gewerkt en ziet u na de behandeling al een licht effect, wat door blijft verbeteren tot circa 3 maanden na de behandeling. Ultrason therapie bevordert de natuurlijke aanmaak van nieuw collageen in de huid. Hierdoor zal de huid verbeteren en verstevigen. Het resulterende liftend effect zal geleidelijk ontstaan en blijft 12 tot 24 maanden aanhouden, afhankelijk van uw leeftijd, conditie van de huid en de verzorging hiervan. 

Maar ook wanneer u jong bent en de eerste tekenen van huidveroudering dienen zich aan, u heeft geen behoefte aan andere cosmetische behandelingen zoals botox of fillers maar u wilt wel de huid verstrakken en een uw huid een boost geven om het ouder worden van de huid zo lang mogelijk uit te stellen. Ook dan is Ultrason therapie voor u ideaal om een langer een jongere huid te behouden.