Lion's Mane, een medicinale paddenstoel en krachtig adaptogeen

Lion's Mane (Hericium erinaceus) ook wel 'berg priester' in Japan genoemd, wordt al een lange tijd gebruikt als algemeen herstellend en ondersteunend voor de functies van de geest. Het is een medicinale en culinaire paddenstoel die voornamelijk wordt gebruikt ter bevordering van de gezondheid van de hersenen en zenuwen.  Naast zijn krachtige werking op de gezondheid van je hersenen en je mentale en emotionele welzijn, is Lion's Mane ook heel goed voor je huid.

Lion's Mane is de populairste paddestoel voor de gezondheid van de hersenen. Deze creme-kleurige paddenstoel heeft een opmerkelijke vorm dat doet denken aan het prachtige en imposante bos manen van een gezonde mannetjesleeuw. Vandaar dus de naam Lion´s Mane. Het stimuleert cognitieve functies zoals het geheugen, intelligentie en concentratie (verbetert de staat om informatie en kennis op te nemen en te verwerken) en ondersteunt het de lichaamseigen groei functie van het NGF (Nerve Growth Factor) van zenuwcellen/neuronen.   

Lion's Mane is een zogenaamde Nootropic: een substantie die een positieve werking heeft op de hersenen, deze beschermt, stimuleert en verbetert de cognitieve functies. De naam Nootropic komt uit het Grieks en betekent het ombuigen of omvormen van de geest. Nootropics zijn niet altijd natuurlijk, andere natuurlijke Nootropics zijn o.a. Gingko Biloba, Brahmi, Rhodiola Rosea en Panax Ginseng, ze hebben allemaal een adaptogene werking. Ook cafeïne is een Nootropic. 

Lion's Mane is één van de enige adaptogene paddestoelen. Als adaptogeen helpt Lion's Mane om de weerbaarheid tegen stress te verhogen door de zenuw- en hormoonhuishouding te balanceren. Hij past zich aan jouw unieke situatie en behoeften aan en kan kalmerend werken waar nodig, maar ook stimulerend. 

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat Lion's Mane kan bijdragen aan de verlichting van angstige gevoelens en depressies door het herstellen van de Hippocampus. Hippocampus is een deel in je hersenen dat een belangrijke rol speelt in de opslag van informatie in het geheugen en ook op je gedrag. Afname van het weefsel van de Hippocampus wordt in verband gebracht met o.a verhoogde kans op Alzheimer, depressie en schizofrenie.

De Hippocampus heeft ook een directe invloed op je perceptie. Dit bepaalt namelijk hoe jij je dingen herinnert en het leven ervaart.  
Als je je bewust bezig houdt met het transformeren van oude overtuigingen en het creëren van ruimte voor hetgeen je wilt manifesteren, is het belangrijk dat je Hippocampus optimaal functioneert.

 

Ericenones en Erinacines
N.G.F. is een mooie stof, maar heeft één beperking: het wordt erg slecht opgenomen in onze hersenen omdat het niet goed de bloed-hersenbarrière kan passeren. De bloed-hersenbarrière kan alleen gepasseerd worden door kleine lipide (vetten) oplosbare stoffen. Het is dus niet (nog niet) mogelijk om een supplement te ontwikkelen die direct NGF naar de hersenen stuurt. Lion's Mane heeft een bijzondere eigenschap die dit probleem kan helpen oplossen. Lion's Mane is, door middel van Ericenones en Ericacines, in staat om de lichaamseigen productie van NGF te stimuleren en zo het gewenste effect te kunnen veroorzaken. Uiteraard bezit Lion’s mane, net als vele andere paddestoelen de non-lineaire polysachariden. De bèta-glucaan polysachariden zijn verantwoordelijk voor het stimulerende effect op het immuunsysteem.

Lion's Mane: adaptogeen voor de huid
Naast de krachtige werking op de gezondheid van je hersenen en je mentale en emotionele welzijn, is Lion's Mane ook heel goed voor je huid.
Het bevat antioxidanten en polysacchariden die hem een anti-aging werking geven en o.a. het collageengehalte verhogen. Hij helpt oxidatieve stress en ontstekingen te verminderen. De zenuwgroeifactor (NGF) helpt de genezing van wonden versnellen.

De toepassingen en voordelen van Lion's Mane:

  • Is goed voor de hersenen
  • Ondersteunt het leervermogen
  • Draagt bij de concentratie
  • Anti-aging werking
  • Verbetert de collageenproductie 
  • Effectief adaptogeen

 

Lion's mane wordt vaak samen gebruikt met:

Supplementen met soortgelijke effecten worden vaak gecombineerd met Lion's mane voor sneller en nog sterker effect. Voor een goede combinatie kijk je naar Chaga, Astaxanthine en Camu Camu


Is Lion's Mane veilig?

Lion's Mane is een superfood dat al heel lang veilig door mensen over de hele wereld gebruikt wordt. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan met Lion's Mane en er zijn nooit resultaten geweest die de veiligheid ter discussie stellen.

Is te veel Lion's Mane schadelijk?

Het is heel lastig om een te hoge dosering binnen te krijgen van Lion's Mane, het is een veilige stof. Je lichaam is goed in staat om deze stof te verwerken en heeft in hoge doseringen geen toxiciteit. Echter raden wij altijd aan om de aanbevolen hoeveelheid niet te overschrijden.

Heeft Lion's Mane bijwerkingen en nadelen?

Lion's Mane is zeer veilig zonder bekende bijwerkingen of nadelen. Uiteraard kan er een persoonlijke gevoeligheid bestaan waardoor je bijvoorbeeld wat darmklachten kan krijgen bij hogere doseringen. Dit is zeer zeldzaam.

Wanneer begin ik de effecten van Lion's Mane te voelen?

Lion's Mane is een voedingsmiddel en geen farmaceutisch medicijn. Dit betekent dat het langer duurt voordat de effecten beginnen op te treden. De meeste mensen die beginnen met het nemen van Lion's Mane voelen de effecten na 4-10 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Lion's Mane te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.

Wat zijn de ervaringen met Lion's Mane?

Veel mensen gebruiken Lion's Mane langdurig en zijn er zeer positief over. Het is voor veel toepassingen één van de meest effectieve supplementen die je kan kiezen. Je kunt op elke desbetreffende Lion's Mane productpagina de reviews vinden die mensen hebben gegeven. We adviseren omdat te bekijken, ervaringen helpen!